Legislatie Auto UE

Calatoriti peste hotare? Iata cateva informatii utile pentru toti conducatorii auto.

Read more: Legislatie Auto UE

Permisul internaţional

Ce trebuie sa stiti pentru obtinerea Permisului International de conducere.

Read more: Permisul internaţional

Accidente in afara tarii

Autoturismul este lovit in afara tarii? Iata ce ar trebui sa cunoasteti.

Read more: Accidente in afara tarii

Permisul internaţional de conducere poate fi extrem de util atunci când plecaţi cu maşina în străinătate, ferindu-vă de dificultăţi, mai ales dacă veţi călători cu automobilul în state din afara spaţiului comunitar european.

Pentru că permisul de conducere eliberat în ţara noastră este valabil în străinătate doar trei luni, veţi fi obligaţi să susţineti un examen auto în ţara respectivă pentru a mai putea conduce.
Permisul internaţional de conducere este o traducere legalizată a permisului naţional, în şapte limbi de circulaţie internaţională, care asigură deplina legitimitate pentru a circula în orice ţară sau stat. În caz contrar, şoferii pot fi obligaţi de poliţişti să caute un traducător autorizat şi să traducă permisul de conducere, contra unei taxe considerabile.
Automobil Clubul Român eliberează in mod exclusiv aceste permise cetăţenilor români domiciliaţi pe teritoriul României, posesori de permis de conducere naţional şi care se deplasează în străinătate cu autovehicule proprietate personală, precum şi şoferilor profesionişti. Cetăţenilor străini li se pot elibera asemenea permise numai dacă sunt rezidenţi sau au domiciliul în România şi dacă posedă permisul de conducere românesc. Valabilitatea acestuia este de un an de la data eliberării, au explică reprezentanţii ACR.

În Grecia, Egipt, Spania, Croaţia, SUA şi Canada, spre exemplu, permisul românesc de conducere este valabil pe o perioadă limitată de la intrarea în ţară. În alte state, cum ar fi Japonia sau Emiratele Arabe, şoferii nu pot conduce o maşină decât dacă au permis internaţional de conducere.
Un alt motiv pentru care este indicat carnetul internaţional de conducere este şi intenţia de a închiria o maşină. Majoritatea firmelor de închirieri auto solicită prezentarea unui permis internaţional. De asemenea, şi persoanele care se angajează în străinătate ca şoferi de autoturisme sau de TIR sunt nevoiţi să aibă un asemenea tip de permis.

Pentru eliberarea permisului internaţional de conducere sunt necesare permisul de conducere naţional şi o copie a acestuia, două fotografii tip paşaport (3 x 4 cm) şi taxa aferentă acestuia, care ajunge la aproximativ 600 lei.