Semnalele politistilor care dirijează circulatia

 

 

Semnalele politistului care dirijează circulatia au următoarele semnificatii:

a) bratul ridicat vertical semnifica „atentie, oprire” pentru toti participantii la trafic care se apropie, indiferent de directia din care vin, cu exceptia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în conditii de siguranta.

Dacă semnalul este dat într-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se afla deja angajati în traversare;

 

b) bratul sau bratele întinse orizontal semnifica „oprire” pentru toti participantii la trafic care circulă din directia sau directiile intersectate de bratul sau bratele întinse. După ce a dat acest semnal, politistul poate coborî bratul sau bratele, pozitia sa însemnând, de asemenea, „oprire” pentru participantii la trafic care vin din fată ori din spate; deci cu bratul stâng întins orizontal politistul îi va opri pe cei care vin din fata sa, iar cu bratul drept întins orizontal, îi va opri pe cei care circulă din spatele său, dacă pozitia sa este pe axa drumului sau în centrul unei intersectii.

 

c) balansarea, pe timp de noapte, în plan vertical, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului fluorescent-reflectorizant, semnifica „oprire” pentru participantii la trafic, spre care este îndreptat;

 

d) balansarea pe verticala a bratului, având palma orientata către sol, semnifica reducerea vitezei;

 

e) rotirea vioaie a bratului semnifica mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Semnalele făcute de politistul de pe motocicletă sunt similare celor arătate anterior.

 

La semnalul dat cu bratul sau cu bastonul reflectorizant, prin balansarea acestora în plan vertical de către un politist dintr-un autovehicul al politiei ce are în functiune semnalele speciale sonore si luminoase sau însoteste o coloană oficială, conducătorii sunt obligati să oprească imediat în afara părtii carosabile sau, dacă nu este posibil, cât mai aproape de bordură sau acostament.

Politistul care dirijează circulatia poate efectua semnal cu bratul ca vehiculul sa avanseze, să depăsească, să treacă prin fata ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stânga sau dreapta, iar pietonii sa traverseze drumul ori sa se oprească.

Se interzice imobilizarea vehiculului ca urmare a semnalului de oprire efectuat de politist în locurile în care vizibilitatea este redusă sub 50 m.

Conducătorul vehiculului oprit la semnalul politistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalti pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaŃiile politistului.

La efectuarea comenzilor politistul poate folosi si fluierul.

 

Oprirea participantilor la trafic este obligatorie si la semnalele date de:

a) politistii de frontiera;

b) îndrumătorii de circulatie ai Ministerului Apărării;

c) agentii de cale ferata, la trecerile la nivel;

d) personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice;

e) membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea scolilor;

f) nevăzători, prin ridicarea bastonului alb, atunci când acestia traversează strada.

 

Persoanele prevăzute la punctele a) – d) pot efectua si următoarele semnale:

a) balansarea bratului în plan vertical, cu palma mâinii orientata către sol sau cu un mijloc de semnalizare, care semnifica reducerea vitezei;

b) rotirea vioaie a bratului, care semnifica mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor, inclusiv grăbirea traversării drumului de către pietoni;

 

Persoanele care dirijează circulatia trebuie sa fie echipate si plasate astfel încât sa poată fi observate si recunoscute cu usurintă de către participantii la trafic.