Conducătorii de vehicule semnalizează cu:
- mijloace de avertizare sonoră,
- mijloace de avertizare luminoasă,
- bratul.
Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distantă de cel putin 25 m fată de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului si fără să îi determine pe acestia la manevre ce pot pune în pericol siguranta circulatiei.
Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de actiune a indicatorului "Claxonarea interzisă".
Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră poate fi folosită în zonele de actiune a indicatorului "Claxonarea interzisă" numai de către:
a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulatie prioritară când se deplasează în actiuni de interventii sau în misiuni care au caracter de urgentă;
b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.
Conducătorii de autovehicule, tramvaie si mopede sunt obligati să folosească instalatiile de iluminare si/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de pozitie sau de stationare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localitătilor, de la lăsarea serii si până în zorii zilei, ziua când plouă torential, ninge abundent sau este ceată densă ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităti, cât si în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
c) luminile de întâlnire si cele de ceată pe timp de ceată densă;
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însotesc coloane militare sau
cortegii, transportă grupuri organizate de persoane si cele care tractează alte vehicule sau care transportă mărfuri ori produse periculoase, precum si conducătorii de mopede sau motociclete, în timpul zilei;
e) luminile de întâlnire si în timpul zilei, atunci când plouă torential, ninge abundent ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum sau circulă pe autostradă, drum expres sau drum european;
f) luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi;
g) luminile indicatoare de directie pentru semnalizarea schimbării directiei de mers, inclusiv la punerea în miscare a vehiculului de pe loc.
Pe timpul noptii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligati ca de la o distantă de cel putin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în fata sa, acesta este obligat sa folosească luminile de întâlnire de la o distantă de cel putin 100 m.
Pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate redusă conducătorii de autovehicule si tramvaie care se apropie de o intersectie nedirijată prin semnale luminoase sau de către politisti sunt obligati să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum.
Pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate redusă autovehiculele sau remorcile cu defectiuni la sistemul de iluminare si semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în functiune pe partea stângă, în fată o lumină de întâlnire si în spate una de pozitie.
Luminile de avarie se folosesc în următoarele situatii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent si/sau constituie el însusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.
Conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să pună în functiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi si în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulatiei pe sensul de mers.
Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.
Un vehicul poate fi oprit sau stationat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:
a) pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distantă de cel putin 50 m;
b) în afara părtii carosabile, pe un acostament consolidat;
c) în localităti, la marginea părtii carosabile, în cazul motocicletelor cu două roti, fără atas si a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursă de energie.
Conducătorii de vehicule sunt obligati să semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depăsirea, oprirea si punerea în miscare.
Intentia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba directia de mers, de a iesi dintr-un rând de vehicule stationate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulatie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze întoarcere, depăsire ori oprire se semnalizează prin punerea în functiune a luminilor indicatoare de directie cu cel putin 50 m în localităti si 100 m în afara localitătilor, înainte de începerea efectuării manevrelor.
Reducerea vitezei de deplasare sau oprirea autovehiculelor, tramvaielor sau mopedelor pe partea carosabilă se semnalizează cu lumina rosie din spate.
Conducătorii vehiculelor cu două roti, precum si ai celor cu tractiune animală ori ai celor trase sau împinse cu mâna sunt obligati să efectueze următoarele semnale:
a) bratul stâng întins orizontal atunci când intentionează să schimbe directia de mers spre stânga sau de a depăsi;
b) bratul drept întins orizontal atunci când intentionează să schimbe directia de mers spre dreapta;
c) bratul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intentionează să oprească.
Semnalele conducătorii vehiculelor cu două roti, precum si ai celor cu tractiune animală ori ai celor trase sau împinse cu mâna trebuie efectuate cu cel putin 25 m înainte de efectuarea manevrelor.