Mijloace de reglementare a circulatiei - Semnale luminoase

 

Semaforul pentru vehicule

 

Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulatiei în intersectii se instalează obligatoriu înainte de intersectie, astfel încât sa fie vizibile de la o distantă de cel putin 50 m. Acestea pot fi repetate în mijlocul, deasupra ori de cealaltă parte a intersectiei.

Semnificatia semnalelor luminoase pentru dirijarea circulatiei vehiculelor este valabila pe întreaga lătime a părtii carosabile deschise circulatiei conducătorilor cărora li se adresează. Pe drumurile cu doua sau mai multe benzi pe sens, pentru directii diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificatia semnalelor luminoase se limitează la banda sau benzile astfel semnalizate.

Semnalele luminoase de culoare rosie, galbena sau verde pot fi în forma de săgeti de aceeasi culoare, pe fond negru. În acest caz interdictia sau permisiunea de trecere impusa de semnalul luminos este limitata la directia sau directiile indicate prin aceste săgeti. Aceeasi semnificatie o au si săgetile aplicate pe panourile aditionale ce însotesc, la partea inferioara, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.

 

Semaforul are trei culori, dar patru semnale:

Rosu – functionează singur;

Verde - functionează singur;

Galben după verde - functionează singur;

Galben după rosu - functionează împreună cu semnalul rosu.

 

Semnalul de culoare verde permite trecerea.

Când semaforul este însotit de o lămpă care emit lumina intermitenta de culoare verde sub forma unei săgeti pe fond negru către dreapta, acestea permit trecerea numai în directia indicata, oricare ar fi în acel moment semnalul în functiune al semaforului. Obligatia conducătorului de vehicul este de acorda prioritate participantilor la trafic cu care se intersectează si care circulă pe unda verde.

Conducătorul vehiculului care intra într-o intersectie la culoarea verde a semaforului este obligat sa respecte si semnificatia indicatoarelor instalate în interiorul acesteia.

Se interzice intrarea într-o intersectie pe culoarea verde a semaforului dacă intersectia este blocată sau există riscul să o nu o putem elibera până la schimbarea culorii semaforului.

În cazul semaforizării corelate, în lungul unui traseu pot fi instalate dispozitive de cronometrare a timpului aferent culorii, precum si dispozitive luminoase care să arate participantilor la trafic timpii stabiliti prin programul de semaforizare, iar pentru

conducătorii de autovehicule si viteza de deplasare.

 

Semnalul de culoare rosie interzice trecerea.

La semnalul de culoare rosie vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Daca semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersectiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părtii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat.

Atunci când semnalul de culoare rosie functionează concomitent cu cel de culoare galbena, acesta anunta aparitia semnalului de culoare verde.

 

Semnalul de culoare galbenă interzice trecerea.

Când semnalul de culoare galbena apare după semnalul de culoare verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersectie nu trebuie sa treacă de locurile prevăzute la punctul anterior, cu exceptia situatiei în care, la aparitia semnalului, se afla atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în conditii de sigurantă înaintea lor – caz în care poate să traverseze intersectia.

 

Lampa cu lumină galbenă intermitentă

 

Semnalul de culoare galbena intermitentă are rol de avertizare, permite trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat sa circule cu viteza redusă, sa respecte semnificatia semnalizării rutiere si a regulilor de circulatie aplicabile în acel loc. Semnalul galben al semaforului electric poate functiona ca si lampă de avertizare, conducătorul auto având obligatia de a reduce viteza si de a respecta semnificatia indicatoarelor de prioritate din intersectie.

 

Semafoare pentru pietoni

 

Semnalele luminoase pentru pietoni sunt de culoare verde si rosie. Acestea functionează corelat cu semnalele pentru dirijarea circulatiei vehiculelor.

Semnalul de culoare verde poate avea în câmpul sau imaginea unui pieton în mers, iar cel rosu, imaginea unui pieton oprit.

Semnalele luminoase pentru pietoni pot fi însotite de semnale acustice pentru a asigura traversarea drumului de câtre nevăzători.

Pe sectoarele de drum unde valorile de trafic permit, administratorul drumului public, cu avizul politiei, poate amplasa în zona marcajului trecerii pentru pietoni semafoare sau panouri speciale cu comanda manuala a cererii de verde, care se poate face direct de către pietoni.

Semnalul de culoare verde permite trecerea. Când semnalul de culoare verde începe sa functioneze intermitent înseamnă ca timpul afectat traversării drumului este în curs de epuizare si urmează semnalul rosu. În acest caz pietonul surprins în traversarea drumului trebuie sa grăbească trecerea, iar daca drumul este prevăzut cu un refugiu sau spatiu interzis circulatiei vehiculelor, sa astepte pe acesta aparitia semnalului de culoare verde.

Semnalul de culoare verde intermitent si semnalul de culoare rosie interzic pietonilor sa se angajeze în traversare pe partea carosabila.

 

Semnalizare benzilor reversibile

 

Când deasupra benzilor de circulatie sunt instalate dispozitive care emit semnale rosii si verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulatie reversibila sau pendulară.

Semnalul rosu, având forma a doua bare încrucisate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se găseste, iar semnalul verde, de forma unei săgeti cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor si circulatia pe acea banda.

Semnalul luminos intermediar care are forma unei sau unor săgeti de culoare galbena ori alba cu vârful orientat către dreapta sau stânga jos, anunta schimbarea semnalului verde, în cazul benzilor cu circulatie reversibila ori faptul ca banda deasupra căreia se afla este pe punctul de a fi închisa circulatiei conducătorilor cărora li se adresează, acestia fiind obligati sa se deplaseze pe banda sau benzile indicate de săgeti.

 

Semnalizarea la trecerile la nivel cu calea ferată

 

Semafoarele pentru dirijarea circulatiei la trecerea la nivel cu o cale ferată sunt compuse din două lumini rosii care functionează intermitent alternativ. În cazul trecerii la nivel prevăzute cu bariere sau semibariere, acest semnal anuntă coborârea acestora.

Semnalul luminos pentru anuntarea apropierii trenurilor trebuie să fie însotit de un semnal sonor de avertizare, în cazul în care trecerea nu este prevăzută cu bariere sau semibariere.

În timpul cât semnalul cu lumini rosii este stins, trebuie să functioneze permanent un semnal cu lumină intermitentă de culoare albă, având cadentă lentă, care semnifică permisiunea de a trece. Lămpile cu lumini rosii si albe sunt montate pe acelasi suport si îndreptate în aceeasi directie. Acestea se amplasează de fiecare parte a căii ferate, pe partea dreaptă în sensul de mers, iar când conditiile de vizibilitate impun, si pe partea stângă, pe un refugiu în mijlocul părtii carosabile ori deasupra acesteia.

La apropierea trenurilor semnalul luminos cu lumini rosii si cel sonor trebuie să intre în functiune, în mod automat, concomitent cu stingerea semnalului de culoare albă si să rămână în functiune până la trecerea acestora.

 

Semafoare pentru tramvaie

 

Semafoarele pentru dirijarea circulatiei tramvaielor au forma de casetă cu patru corpuri de iluminat de culoare albă si trebuie însotite de panouri cu semne aditionale. În intersectii dirijarea circulatiei tramvaielor se poate realiza si prin semafoare având semnale luminoase de culoare albă, corelate cu semnalele luminoase pentru dirijarea circulatiei celorlalte vehicule.